Kan geluid kunst zijn? Het is een vraag die licht wezenloos klinkt, want natuur-lijk kan dat. De muziekgeschiedenis bewijst dat. Muziek is een kunstvorm die bij uitstek de gevoeligheid van de menselijke emotie voor geluid benut. Melodisch geluid wel te verstaan. Maar kan kunst ook ontstaan met gewone, alledaagse geluiden? Misschien zelfs met geluiden die kunstmatig worden opgewekt? Het zijn vragen die nadrukkelijk werden gesteld door mensen die bij de vroegste ontwikkeling van de radioprogrammering waren betrokken. In de beantwoording ervan lag de kiem van wat een lange kunstzinnige traditie zou worden: het hoor- of luisterspel.

Additional Metadata
Publisher Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Journal Tijdschrift voor Mediageschiedenis
Rights Auteursrecht van ieder artikel berust bij de auteur en wordt met toestemming van de auteur gepubliceerd. Indien een artikel is geaccepteerd voor publicatie gaat de auteur akkoord met een Creative Commons licentie Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Netherlands License
Note Tijdschrift voor Mediageschiedenis; Vol 6, No 2 (2003): Themanummer geluid
Citation
Wijfjes, Huub. (2014). Geluid als kunst - De uitvinding van de Nederlandse hoorspeltraditie. Tijdschrift voor Mediageschiedenis, 6(2).

Additional Files
cover.jpg Cover Image , 680kb